Izredne novice
Domov / Trendi / Tehnologija / Evropski oblak za odprto znanost v pogonu

Evropski oblak za odprto znanost v pogonu

Varnejše obdelovanje podatkov v raziskovalne namene.

Začel je delovati evropski oblak za odprto znanost, ki raziskovalcem omogoča varno okolje za obdelavo podatkov v raziskovalne, inovacijske in izobraževalne namene.

Za projekt, ki ga je aprila 2016 predlagala Evropska komisija, je bilo iz programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020 namenjenih 600 milijonov evrov. Oblak bo olajšal delovanje raziskovalcem in strokovnjakom z različnih področij, kot so znanost, tehnologija, humanistika in družboslovje.

V treh upravljavskih strukturah oblaka bodo zastopani komisija, države članice EU in tudi posamezni deležniki. Skupaj bodo oblikovali strateški načrt za implementacijo projekta, letne akcijske načrte in tudi pravila sodelovanja v oblaku.

Oblak naj bi omogočil dostop do vse večje količine odprtih podatkov 1,7 milijona raziskovalcem in 70 milijonom strokovnjakov.

»Evropski oblak odprte znanosti bo milijonom raziskovalcev omogočil shranjevanje, upravljanje, analizo in ponovno uporabo velikih količin raziskovalnih podatkov v zaupanja vrednem okolju prek tehnologij, disciplin in meja. Odprl bo vrednost velikih podatkov z zagotavljanjem superračunalniških zmogljivosti, povezljivosti visokih hitrosti ter vodilnih podatkovnih in programskih storitev za znanost, industrijo in javni sektor,« je ob tem povedala evropska komisarka za digitalno gospodarstvo Marija Gabriel.

Oblak je dostopen na povezavi eosc-portal.eu/.

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKrog STA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

Preberi tudi

Nova tehnologija za pridobivanje pitne vode

Razvili tehnologijo za učinkovito razsoljevanje vode s sončno energijo. Inženirji iz Torina so razvili novo …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja