Izredne novice
Domov / Novice / Izobraževanje / Povečajmo prepoznavnost slovenskih univerz

Povečajmo prepoznavnost slovenskih univerz

Rektorji slovenskih univerz za večjo prepoznavnost slovenskega visokega šolstva.

Rektorji so podpisali sporazum o sodelovanju v sklopu dveh mednarodnih iniciativ, namenjenih krepitvi prepoznavnosti slovenskega visokošolskega in raziskovalnega prostora ter posledično povečanju mobilnosti – Study in Slovenia ter Euraxess.

Study in Slovenia je nacionalna iniciativa, v sklopu katere je oblikovana platforma z informacijami, ki jih tujci potrebujejo o študiju, raziskovanju, izmenjavah in življenju v Sloveniji, je v izjavi po podpisu sporazuma povedala vodja sektorja v Centru RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) Petra Bevek.

Rektorji se zavzemajo za krepitev prepoznavnosti slovenskega visokega šolstva tudi med tujimi študenti.

Platforma Euraxess pa služi povezovanju med raziskovalci, podjetniki, univerzami in podjetji. Namenjena je iskanju ustreznih informacij o razpoložljivih delovnih mestih, kariernem razvoju raziskovalcev, njihovi mobilnosti in življenju v naši državi.

Tujih študentov je v Sloveniji vedno več, po podatkih CMEPIUS okoli deset odstotkov. Prevladujejo predvsem študenti iz držav nekdanje Jugoslavije, na angleških programih pa je več tudi študentov iz celega sveta.

Tuji študenti imajo v Sloveniji največ težav pri iskanju stanovanj ter dovoljenj za bivanje in študentsko ali raziskovalno delo. Zato si slovenske univerze prizadevajo, da bi bili postopki hitrejši. Podobno velja tudi za tuje profesorje in raziskovalce, ki jih zaposlujejo univerze.

Na Univerzi v Novi Gorici pa študira kar polovica tujih študentov, je povedal rektor Danilo Zavrtanik, prav tako kot na drugih slovenskih univerzah pa je največ študentov iz držav nekdanje Jugoslavije.

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660arhiv DOSTOP.si

Preberi tudi

Iščejo se Mladi upi 2018!

Razpis za nadarjene mlade posameznike je objavljen! Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja