Izredne novice
Domov / Novice / Delo / Kdo gre delat?

Kdo gre delat?

Udeleženke delavnic in usposabljanj Delat grem! so podale svoje izkušnje.

Mladinsko kulturni center Maribor je s konferenco zaključil projekt Delat grem!

Po dveh letih trdega dela, številnih uspešno izpeljanih delavnicah in mnogih zadovoljnih udeležencih se je projekt Delat grem! končal s krajšo konferenco in pogostitvijo.

V prostorih Hostla Pekarna se je zbralo kar nekaj gostov, ki so bili v zadnjih dveh letih priča dobremu delu projekta Delat grem! Zaključno dejanje se je začelo v sproščenem in prijetnem vzdušju, ki ga je povezoval Sašo Kronegger. Zbrane je najprej nagovoril podžupan Mestneobčine MariborSaša Pelko in se spomnil začetkov v letu 2016, ko so ideje zaživele ter se prelevile v uspešen projekt.

 

Koliko udeležencev je šlo delat?

Strokovna sodelavka Tanja Veber je na začetku opisala projekt in predstavila tri vsebinske sklope, ki so potekali pod njegovim okriljem: Banka povezovanjKnjižnica znanj in Razvijanje mladih sanj. Dostop.si je obiskal dva sklopa, del tretjega, Razvijanje mladih sanj, pa je bil namenjen tudi osebam z migrantsko izkušnjo. Zanje so pripravili delavnice slovenskega jezika in učenja splošnih ter koristnih fraz, udeležilo pa se jih je približno 32 oseb s statusom migranta. Razvijanje mladih sanj je ponudilo tudi delavnice kreativne in kulturne industrije ter podporne oz. osebnostne aktivnosti.

Skozi celoten projekt so organizatorji pripravili okrog 40 različnih vrst usposabljanj, ki jih je skupaj obiskalo okrog 2000 mladih. Vodja projekta Andrej Gulič je predstavil primer dobre prakse imenovan »job shadowing« oz. usposabljanje na delovnem mestu, s pomočjo katerega se je 5 udeležencev od 29 tudi zaposlilo. V sklopu celotnega projekta Delat grem! pa so dosegli 21 zaposlitev, od teh je zaposlitev pridobil tudi en migrant.

V sklopu projekta so izdali dva priročnika za mladinske delavce, enega izmed teh so avtorice tudi predstavile.

 

Delavnice niso ponudile le kompetenc za delo

Maja, Nina, Zarja, Sara inAdrijana so na dogodku predstavile svoje izkušnje s projektom. Večina se jih je udeležila usposabljanj in delavnic, Sara pa je pomagala tudi pri njihovem izvajanju. Poleg kompetenc za delo so dobile tudi druge veščine, spoznale nove ljudi, pridobile samozavest in se lažje vključile v družbo. Vsem petim je projekt močno olajšal pot do cilja, ki so si ga zastavile pred tem.

Next Nazaj
|
  |
  |
Next Nazaj

 

Nastala sta tudi dva priročnika za mladinske delavce

Organizatorji so svoje izkušnje s projektom strnili v dva priročnika. Enega izmed njih, Vključevanje oseb z begunsko izkušnjo v mladinsko delo, so avtorice predstavile tudi na zaključni konferenci. Tanja, Nina, Doris, Sarah in Mojca so v njem zajele teoretični okvir vključevanja beguncev v družbo in konkretne smernice za mladinske delavce, ki se s tem srečujejo prvič. Besedilo je nastajalo v sodelovanju z udeleženci z begunsko izkušnjo, ki so avtoricam podali predloge in želje.

Konferenca se je zaključila v enakem vzdušju, kot se je začela: prijetno in sproščeno. Po uradnem delu je namreč goste pričakal DJ, ob njem pa še žar in barman. MKC Maribor in koordinatorji projekta so opravili odlično delo in v dveh letih nanizali uspešne rezultate, zato so nanje z veseljem nazdravili s koktejlom ali dvema.

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUrška KUR
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660 Urška KUR

Oceni članek

Hvala!

User Rating: Be the first one !

Preberi tudi

Iščejo se Mladi upi 2018!

Razpis za nadarjene mlade posameznike je objavljen! Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja