Izredne novice
Domov / Uncategorized / Odkrili najhujše leto v zgodovini človeštva

Odkrili najhujše leto v zgodovini človeštva

Znanstveniki določili najhujše leto v zgodovini človeštva.

Skupina zgodovinarjev in drugih znanstvenikov je ugotovila, da je sredina šestega stoletja definitivno tisto obdobje za človeštvo, ki ga bi bilo najbolje pozabiti. Leto 536 so določili kot začetek najhujših dogodkov v zgodovini človeštva.

Znanstveniki so namreč ugotovili, da je izbruh vulkana pred skoraj 1500 leti povzročil ogromen oblak pepela nad severno poloblo, ki se je zaradi tega znašla v temi. Posledično je prišlo do padca temperatur ozračja ter slabe letine in lakote, je dejal eden od vodilnih avtorjev raziskave, profesor Christopher Loveluck z britanske univerze v Nottinghamu.

Hkrati so znanstveniki ugotovili, da najhujšega z izbruhom vulkana in njegovimi posledicami takrat še ni bilo konec. Premraženo in lačno prebivalstvo Vzhodnega Rimskega cesarstva je nato leta 542 prizadela še bubonska kuga.

Skupina pod vodstvom zgodovinarja Lovelucka je v sodelovanju z glaciologom Paulom Mayewskijem z Inštituta za podnebne spremembe na univerzi Maine v ameriškem Oronu identificirala vir pepelnatega oblaka. Analizirali so vzorce ledu z ledenika Colle Gnifettio v švicarskih Alpah in na podlagi tega ugotovili onesnaženost ozračja za več kot 2000 let nazaj. Izsledke svoje študije so objavili minuli teden v britanski arheološki reviji Antiquity.

Izbruh vulkana in nato še kuge je povzročil gospodarsko nazadovanje v Evropi, ki je trajalo več kot 30 let, vse do leta 575, ko se pojavijo prvi znaki okrevanja, navaja Loveluck. Dokaze za to so znanstveniki prav tako našli v vzorcih ledu. Prisotnost zlata in srebra namreč dokazuje, da je znova prišlo do povpraševanja po novih kovancih, ko se je leta 640 začela hitra gospodarska rast na območju Evrope.

2018 torej ni bilo tako slabo, a ne?

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKrog STA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

Preberi tudi

Varčevanje na plečih ranljivih skupin državljanov

Uredništvo Dostop.si v celoti objavlja sporočilo za medije, ki je bilo poslano s strani Študentske …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja