Festival Maribor je naš: Tone Partljič z gosti

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Festival Maribor je naš: Tone Partljič z gosti

08/01/2019 @ 19:00 - 22:00

Brezplačno

Prijazno vabilo Cankarjevega doma, da se Maribor predvsem ob stoletnici gledališča predstavi v Ljubljani tudi z javnimi pogovori, želimo izrabiti ne le za predstavitev drugega slovenskega mesta, ki v prestolnici morda ni dovolj dobro poznano, ampak bo iztočnica za javno soočenje in spraševanje o razmerju centra in mesta ob severni meji, ki je šele sto let slovensko. Je v Mariboru nekaj več, če pomislimo na Župančičevo spraševanje »Kaj bo z vami, vi mejniki štirje/Celovec, Maribor, Gorica, Trst« in je danes od njih le Maribor slovenski? Kako vsakih nekaj deset let preživi, ko mu zgodovina spodreže korenine (1918, 1941, 1991 …)? Pa vendar: Slovenski narod, Maister, tekstilni štrajk, Pohorski bataljon, pekrski dogodki, županska vstaja …

Kaj je štajerski genius loci? Od kod kulturni »čudeži«, sprejem Primorcev, Založba Obzorja, Carmina Slovenica, literarna peterica z Jančarjem, Pandurjev teater, Borštnikovo srečanje, Clugov balet … Kaj je dala in česa ni dala Evropska prestolnica kulture? Kaj je z mejo na Trojanah? Mariborčani v Ljubljani? Ljubljančani v Mariboru. Kje so korenine mesta? 2019?

Tone Partljič

 

Tone Partljič (1940) je nedvomno eden najbolj vsestranskih slovenskih literarnih ustvarjalcev. Začetki njegovega pisanja segajo v šestdeseta leta, od takrat pa je objavil veliko odmevnih proznih in dramskih del, scenarijev za televizijske in radijske igre ter filme, znan pa je tudi po literarnih delih za mladino.

Za svoje ustvarjalne dosežke je bil večkrat nagrajen: leta 1980 je prejel nagrado Prešernovega sklada za satirično-komedijske igre, 1982 Levstikovo nagrado za mladinsko književnost za knjigo Hotel sem prijeti sonce, 1984 Grumovo nagrado za najboljše slovensko dramsko besedilo Moj ata, socialistični kulak, 2006 Glazerjevo nagrado za življenjsko delo in 2016 Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Januarja je izšla njegova zbirka novel Ljudje iz Maribora, v kateri srečamo prepoznavne osebnosti, kot so Prežihov Voranc, režiser Jože Babič in Titova tašča Priska Haas, na drugi strani pa tudi napol mitske Mariborčane, kot sta pobreški Prezident in kneginja Obolenska. Avtor v svoji zbirki zgodb mojstrsko pokaže, da veliki in mali ljudje ne obstajajo, da je človeška izkušnja univerzalna ter da neopevani junaki v svojih dejanjih poguma in spopadanja z bolečimi platmi življenja velikokrat presegajo tiste, ki jim je zgodovina podelila nesmrtnost.

Podrobnosti

Datum:
08/01/2019
Ura:
19:00 - 22:00
Cena:
Brezplačno
Kategorija Dogodek:
Dogodek Tags:

Prizorišče

Cankarjev dom
Prešernova cesta 10
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map
Back to top button